Harjoituskuvaukset

Harjoitusten aikataulu kuva

1 Tanhuvaara tutuksi

RR, TR ja Taso1 / “sprinttiä opistolla”

Tänä vuonna aloitetaan tutustuminen opiston sprinttikartalla. Tanhuvaaran alue on melko pieni, joten se on hyvä ottaa haltuun suunnistamalla.

Tarjolla on 10 erilaista rataa sprinttikartalla.  Radoilla on suunnistustehtäviä sekä rakennetussa ympäristössä että kuntoratamaastossa. Radat vaikeutuvat asteittain ykkösestä kymppiin.

Huomaa erityisesti kielletyt alueet sekä aitojen vaikutus reitinvalintaan. Lajisäännöt ovat voimassa tässäkin harjoituksessa, joten ennen suoritusta kannattaa opetella tai kerrata kielletyt kohteet.

Suunnista valitsemasi määrä ratoja ja muista kirjautua ulos sen jälkeen. Palautuskartan saat kirjautumisen jälkeen.

Taso2, Teho, Pro /  “sinne ja takaisin”

Kokeneemmat tasot ottavat Itä-Savolaista maastotyyppiä kokonaisvaltaisesti haltuun heti ensimmäisessä harjoituksessa. Aluksi suunnistetaan karttalehden toiseen laitaan polku- ja tieverkkoon tukeutuen. Pro-tasolle tarjotaan rastinottosilmukkaa jo alkupuolella.

Paluumatkalla kuljetaan mäkialueen lakia pitkin takaisin kohti opistoa poimien lippuja tarkoista pisteistä. Jokaisella tasolla on useampi hajontarata valittavana lähdössä, joten samalla radalla ei pitäisi ruuhkaa olla.

Jos matka tuntuu pitkältä, on varsinkin Taso2 ja Pro -ratoja mahdollista lyhentää jättämällä silmukat suunnistamatta. Jos maastolenkin jälkeen on virtaa, tutustumista voi jatkaa muutamalla sprinttilenkillä nuorempien harjoituksen radoilla.

2 Yöharjoitus

“yhteislähdöllä lamput vilkkuen”

Aallottaiset yhteislähdöt tapahtuvat Tanhuvaaran ohi kulkevan maantien eteläpuolelta. Kirjautuminen lähtöön suoritetaan tunnelin lähellä, jonka kautta siirrytään lähtöpaikalle. Alkukiihdytys k-paikalle on noin 450 metriä pitkä.

RR ja TR radat ovat suoria suunnistusratoja ilman hajontaa. Muiden tasojen radoilta löytyy myös muutama hajontarasti. Porukassa voi pitää vauhtia, mutta omalle rastille kurvaaminen vaatii tuntuman karttaan. Maaliin tullaan tunnelin kautta tenniskentän viereen.

Varaa ledilamppu mukaan!

3 Myrkkymäki

(1,5 km kävely lähtöpaikalle)

“kilpailurata”

Myrkkymäen maastossa suunnistetaan kilpailunomainen harjoitus. Ratamestarit ovat suunnitelleet tasoryhmille sopivia ratoja itäsuomalaiseen tyyliin. Vastaava suunnistuksellinen haaste voisi tulla vastaan vaikka kansallisessa tai SM-kisassa.

RR-tasolle tarjotaan viitoitettu rastireitti, jossa on mahdollista tehdä monenlaisia reitinvalintoja suoritusta nopeuttamaan tai varmistamaan. Ratamestarin ohjeet ohjaajille julkaistaan ennen leiriä.

TR-ratoja on kaksi erilaista. Ne tukeutuvat selkeisiin maastonkohteisiin sekä rastireittinauhaan.

Tasot 1 ja 2 pääsevät toteuttamaan suunnistusajattelua radoilla, joissa on haastaviakin rasteja ja rastivälejä. Varman kohteen kautta edeten suunnistus on sujuvaa.

Teho ja Pro -tasot suunnistavat harjoituksen SM-kisoja silmällä pitäen kartalla, jonka mittakaava on 1:15 000. Radoilla on pidempiäkin välejä ja lopussa salmiakkihajonta. Halutessaan salmiakkia voi käyttää harjoituksen lyhentämiseen.

4a Purnunvuori

(0,5 km kävely lähtöpaikalle)

RR, TR, Taso1 “viuhkoja rinteessä”

RR, TR ja Taso1 -ryhmien oma harjoitus pidetään Opiston kuntorata-alueella. Jokaiselle tasolle on kolme suoraa rataa, joita voi suunnistaa haluamassaan järjestyksessä. Lähtöpaikalla RR ja TR -tasojen suunnistajat voivat valita myös ylemmän tasoryhmän kartan.

Purnunvuori on noin 40 metriä korkea mäki, jonka huipulla sijaitsee harjoituksen lähtöpaikka. Maastossa on paljon polkuja. Ensimmäiset välit ovat aina alamäkeen, mutta rinteessäkin pitää edetä. Suunnistaessa tulee vastaan myös kallioon louhittuja ilmatorjunta-asemia.

Palautuskartan saa uloskirjautumisen yhteydessä.

4b Olavinlinna

(bussikuljetus 20 min)

Taso2, Teho ja Pro “kaupunkisprintti Savonlinnassa”

Keskiviikkoiltana suunnistetaan Savonlinnan keskustassa kaupunkisprinttiharjoitus Olavinlinnan historiallisissa maisemissa.

Kenen radalle pääset suunnistamaan? Maajoukkuesuunnistajat ovat olleet mukana suunnittelemassa ratoja tähän harjoitukseen.

Muista noudattaa sprinttisuunnistuksen lajisääntöjä tarkasti. Valvojat tarkkailevat suorituksia alueella ennakoiduissa kohteissa ja antavat tarvittaessa opastusta. Suurin osa pihoista on sallittuja, mutta ole tarkkana kiellettyjen alueiden kanssa.

Harjoituksessa on Emit-leimaus ja sprinttipukit, joten lajiin kuuluvaa leimaustekniikkaa ja sen vaikutusta kartanlukuun on myös tarkoitus harjoitella. Maalissa on saatavana väliaikakuitti, mutta tuloksia tai väliaikoja ei julkaista.

Harjoituksen jälkeen on mahdollista tutustua Olavinlinnaan.

Turvallisuus:

Vaikka alue on suljettu liikenteeltä, on mahdollista, että kaduilla ajaa joitakin autoja. Koska kyseessä on harjoitus, voit hyvin tarkkailla teiden ylityksissä tilannetta. Ohjaajien tulee muistuttaa tästä harjoitukseen osallistujia.

5 Kiilanmäki

(non-stop bussi 5 min, tunnelin kautta pysäkille)

“multitraining”

Kiilanmäen metsät ovat olleet jo kauan ihmisten käytössä, ja jo kivikaudella on kartalla sijaitsevaan Haukkavuoren seinämään tehty kalliomaalaus.

RR-taso suunnistaa Kiilanmäellä normaalin rastireittiradan. Nyt on mahdollista tehdä myös muita kuin polkureitinvalintoja. Käytä hyväksi metsän kuviorajoja ja maastonmuotoja. Ratamestarin ohjeet ohjaajille julkaistaan ennen leiriä.

TR-tasolle on suunniteltu radat, joissa rastireittinauhaakin apuna käyttäen pääsee tekemään monipuolisia reitinvalintoja. Mieti tarkkaan hyvä reitinvalinta ja toteuta se.

Taso1 harjoittelee suunnistusta maastonmuotojen mukaan. Loppupuolen suppa-alueella kannattaa yrittää tulkita tarkasti korkeuskäyrien merkitys.

Taso2, Teho ja Pro- ryhmät saavat eteensä kartan, jossa samassa harjoituksessa pitää toteuttaa monenlaista suunnistustekniikkaa. Luvassa on mm. käyrää, sokkeloa, rastinottoa ja suuntaharjoitusta.

6 Jouhenjärvi

(non-stop bussi 5 min, opiston puoleinen pysäkki)

Jouhenjärven maastossa on tarjolla mukavaa mäntykangasta kaikille tasoille.

RR, TR, Taso1 “leikkaa ja leimaa”

Hyväpohjainen maasto polkuineen on käytetty tässä harjoituksessa suoriin suunnistusratoihin. RR ja TR -radat tarjoavat selkeää suunnistusta, jossa käytetään hyväksi polkujen lisäksi esimerkiksi kuviorajoja. Kannattaa yrittää rohkeasti leikata jyrkkiä kulmia loivemmiksi.

Taso1 -suunnistajat voivat lisätä vauhtia, koska maasto ei ole niin pienipiirteinen. Tarkkana pitää olla silloin, kun lähtee tieltä tai polulta pois.

Jos harjoituksen lopuksi tunnet vielä halua rastien kiertämiseen, lähde viimeiseltä rastilta suunnistamaan rogaining-tyyppisesti, eli haluamassasi järjestyksessä, bonus-rasteilla. Käy vaikka kaikilla viidellä bonus-rastilla! Rastit ovat Taso2-tasoisia, mutta näkyvyys alueella on hyvä ja se on selkeästi teiden rajaama.

Taso2, Teho, Pro “väylää ja rinnelippuja”

Harjoitus on kaksiosainen. Aluksi suunnistetaan väyläsuunnistuksena noin 3,5 kilometrin reitti. Väylällä pysyminen vaatii tarkkaa keskittymistä.

Harjoituksen puolessa välissä vaihdetaan perinteisempään tekniikkaan ja suunnistetaan 1-3 intervallia mm. Pajukanmäen rinteessä.

Bussimatkan takaisin voi vaihtaa loppuverryttelyyn pikkuteitä ja latupohjia pitkin takaisin opistolle. Ota siinä tapauksessa tutustumisharjoituksen kartta mukaan ja suunnista molempien karttojen avulla 4 kilometrin matka, mutta muista ilmoittaa omalle ohjaajalle tästä.

7 Leiriviesti

“oman tiimin kanssa Leimaus-hengessä”

Leiriviestin järjestelmä on vastaava kuin Rovaniemellä kesällä 2014.

Viestissä on kolme osuutta. Ensimmäisellä osuudella suunnistaa Taso2. Toisella osuudella suunnistavat RR, TR ja Taso1. Kolmannella osuudella suunnistavat Teholaiset.

Leiriviesti alkaa yhteislähdöllä ja ensimmäisellä sekä kolmannella osuudella on hajonta. Toisella osuudella saavat suunnistaa yhtä aikaa RR, TR ja Taso1 suunnistajat.

  1. osuus
Taso2 Hajonta
  1. osuus
RR

TR

Taso1

Putki

Putki

Putki

  1. osuus
Teho Hajonta

Leiriviestin ensimmäisen osuuden suunnistaja, saavuttuaan vaihtoon, lähettää matkaan toiselle osuudelle RR, TR ja Taso1 suunnistajat. Toiselta osuudelta ensimmäisenä tullut suunnistaja lähettää matkaan joukkueen ankkurin. Toiselta osuudelta ensimmäisenä vaihtoon tulleen ja ankkurin matkaan lähettäneen suunnistajan aika lasketaan joukkueen tulokseen.

Mikäli joukkueen ankkurin matkaan lähettäneellä suunnistajalla on puuttuva leimaus, lisätään joukkueen lopputulokseen aikaa 10 min / puuttuva rasti. Näin siitäkin huolimatta, että joukkueen muilla toisen osuuden suunnistajilla suoritus olisi virheetön.

Joukkueen valintaan suositellaan käytettäväksi luovia ratkaisuja. Esimerkiksi viime kesänä eräällä seuralla oli arvontakorit ja yhteinen tilaisuus joukkueiden muodostamiseen.

Leiriviestin hajontakaavio:

Leiriviesti hajontakaavio

Pro-race

“pro-meininkiä”

Tanhuvaaran Leimaus-leirin parhaat Pro-suunnistajat, tyttö ja poika, ratkaistaan Pro-race- kisassa yhteislähdöllä. Hajontaradoilla jalan pitää nousta ja pään pysyä kylmänä, jos aikoo olla ykkönen maalissa.