Leimausleiri täyttää Tanhuvaaran

1500 suunnistajaa kohtaa toisensa kesäkuun ensimmäisellä viikolla järjestettävällä Leimausleirillä Tanhuvaaran Urheiluopistolla.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla käy Tanhuvaaran Urheiluopistolla Savonlinnassa todellinen kuhina. 2.-5. kesäkuuta järjestettävä 8-18-vuotiaiden suunnistuksen Leimausleiri kerää yhteen peräti 1500 suunnistajaa.

Leiri alkaa tiistai-iltapäivänä ja jatkuu perjantai-iltapäivään. Ohjelmassa on pääasiassa kaksi suunnistusharjoitusta päivässä sekä sen lisäksi muuta liikunnallista oheisohjelmaa.

– Tiistaina on jo kaksi suunnistusharjoitusta, kun illalla käydään hämäräsuunnistus. Leiri päättyy perjantain leiriviestiin. Muutamissa harjoituksissa tullaan käyttämään myös emit-leimausta, Leimausleirin johtaja Sami Piisilä selvittää.

Yksi suunnistusmuoto tulee olemaan myös kaupunkisprintti Savonlinnassa. Suunnistusharjoitukset pyritään tekemään mahdollisimman laajalla alueella Tanhuvaaran ympäristössä ja osaan harjoituksista kuljetaankin linja-autokyydeillä.

– Leimausleirin ideana on tarjota seutukunnalle tyypillisiä maastoja, joista suunnistajat saavat hyvää kokemusta. Itä-Suomi esimerkiksi tarjoaa hieman peitteisempää metsää, Piisilä taustoittaa.

 

Leimausleiri järjestetään nykyisin vuosittain ja paikka vaihtelee. Vuosi sitten suunnistettiin Rovaniemellä. Leiriä on järjestetty vuodesta 1995 alkaen, alkuun joka toinen vuosi ja vuodesta 2010 lähtien vuosittain.

– Leiriläiset jaetaan tasoryhmiin. Pro-ryhmän suunnistajat voivat olla jopa nuorten maajoukkuetasoa. Aivan kovimmat eivät kuitenkaan leirille pääse, sillä nuorten MM-katsastukset sattuvat niin lähelle, Piisilä kertoo.

Leirin suunnistuksellisesta puolesta vastaa paikallinen seura Olavin Rasti. Ratamestarina toimii Antti Turkki.

Tanhuvaaran Urheiluopiston vastuulla on muun liikunnallisen oheisohjelman järjestäminen.

– Monipuolista tekemistä tapahtuu 15 eri pisteellä ja leirin ohjelmaan kuuluu myös uintia Sport Spassa. Ja toivotaan, että vedetkin olisivat jo lämpimiä tuohon aikaan.

 

Yksi varsinaisten suunnistusharjoitusten ulkopuolisista aktiviteeteista on uudentyyppinen mobiilisuunnistus.

– Kännykkään tulee kartat sekä rastipisteet ja sen mukaan suunnistetaan. Puhelimen avulla sitten leimataan rastilla, Piisilä selvittää.

Leiriläisille on tarjolla myös kuntokeskus Kristalli Sportin järjestämä fysiikkaharjoitus ja hiihtovalmentaja Toni Roposen pitämä luento kestävyysharjoittelusta. Leirin kummina toimii maajoukkuetason suunnistaja Hannu Airila.

– Se, kuinka laajasti Hannu on mukana leirillä, riippuu siitä, pääseekö hän mukaan maailmancup-joukkueeseen.

Tanhuvaarassa on aiemminkin totuttu vilkkaaseen kesäkuuhun, sillä jokakesäinen Sporttileiri on kerännyt lapsia ja nuoria opistolle jo vuosikymmenten ajan. Leimausleiri on kuitenkin suuruudessaan Tanhuvaaran historian suurin voimainponnistus.

– Opistollahan on normaalitilanteessa vain 250 vuodepaikkaa. Tuo määrä on tuplattu eli asuntolamajoitusta on 500 hengelle. Lattiamajoittujia sekä teltassa yöpyviä on noin 550 ja Savonlinnan kaupungissa Vuorilinnassa majoittuu 400 henkilöä. Osa on ei-majoittujia ja pieni määrä yöpyy asuntovaunupaikoilla uudella karavaanialueella, Piisilä laskeskelee.

Ruokailupaikkoja on kaksi, kun jäähalli on valjastettu toiseksi ravintolaksi. Aamupala hoidetaan oman ravintolahenkilökunnan voimin, mutta lounaalla ja päivällisellä ruoantoimittaja on Kruunun Herkku.

– Olemme laskeneet, että kahdessa tunnissa saamme koko leiriporukan ruokittua.

 

Teksti: Joni Jäntti / Tanhuvaaran Urheiluopiston tiedotus